bio

Biotekniikka käyttää menetelmiä, jotka käyttävät eläviä eliöitä tai soluja tai niiden osia. Biotekniikka on käytetty kautta aikojen eläinten- ja kasvien jalostuksessa. Yleisenä harhaluulona on että biotekniikkaa ei olisi käytetty ennen. Ilman biotekniikkaa meillä ei olisi suurta osaa viljelykasveista tai kotieläinlajeista. Bioteknologiassa keskitytään eläviin organismeihin, jotka koostuvat tuhansista geeneistä ja molekyyleistä. Varhaisimpia biotekniikan sovelluksia olivatkin viinit, juuston ja oluen valmistaminen. Teollinen biotekniikka hyödyntää tuotantoprosesseissaan erilaisia mikro-organismeja, kuten bakteereita, hiivoja ja homeita, tai niiden avulla tuotettuja entsyymejä. Prosesseilla valmistetaan pääasiassa erilaisia kaupallisia tuotteita kuten kemikaaleja, elintarvikelisäaineita, proteiineja, muoveja ja polttoaineita.

Suomessa on ollut vahvaa teollisen biotekniikan osaamista jo vuosikymmeniä. Suomalaisen biotekniikan isänä pidetään kemian nobelisti A.I.Virtasta, joka kehitti aikoinaan suosituksi nousseen systeemin säilyä rehua. Kyseessä on siis AIV-rehu. Tämä säilymistapa mullisti kotieläinten ruokinta mahdollisuudet Suomen pitkänä talvikautena.

Jo 1950-luvulta lähtien teollisen biotekniikan perustan loivat Valion, Alkon ja Suomen Sokerin investoinnit biotekniikkaan ja tästä lähtien Suomi onkin kuulunut biotekniikan kärkimaihin. Suomalainen metsäteollisuus hyödyntää biotekniikkaa yhä enemmän tuotantoprosesseissaan esimerkkinä metsäteollisuus käyttää entsyymejä selluloosan valkaisemisessa korvaamaan osittain valkaisukemikaaleja.

Modernin bioteknologian sovellusalueet ovat hyvin laajat, ja niihin lukeutuvat muun muassa lääkkeiden kehittäminen, viljelykasvien satomäärien kasvattaminen sekä ympäristön puhdistaminen.

Teollinen biotekniikka on yksi biotalouden kulmakivistä, joka mahdollistaa luonnon raaka-aineista (puu, oljet jne) ympäristöystävällisen valmistuksen ja uusien arvokkaiden aineiden tuoton.

Terveydenhuolto käyttää biotekniikkaa esimerkiksi uusien lääkkeiden kehittelyssä. Vanhoista lääkkeistä esimerkiksi antibiootti on biotekniikalla aikoinaan kehitetty lääke.

Modernin bioteknologian sovellusalueet ovat hyvin laajat, ja niihin lukeutuvat muun muassa lääkkeiden kehittäminen, viljelykasvien satomäärien kasvattaminen sekä ympäristön puhdistaminen.

Myös seuraavien tuotteiden valmistus on bioteknologiaaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>