Kuten Maaseudun Tulevaisuus -lehtikin asian ilmaisi, moni nykypäivänä syötävä vihannes ja hedelmä ei muistuta lainkaan alkuperäistä muotoaan vaan ne ovat kaikki syntyneet jalostuksen ansiosta. Ihminen on kuitenkin muokannut kasvien perimää muuttakseen niiden koostumusta, makua ja ulkonäköä. Vehnän jalostus ei varmasti yllätä ketään, mutta ihan ensimmäisenä ei ehkä tulisi mieleen, että esimerkiksi mansikka tai kaali olisivat geenitekniikan tulosta. Etenkin jälkimmäisen suhteen on hyvin yllättävää tajuta, miten erilaiselta alkuperäinen kaali näyttääkään!

Kaalin muutos kasvijalostuksen ansiosta

Jalostamisella tarkoitetaan lyhyesti selitettynä kasvien hyvien ominaisuuksien lisäämistä. Puhtaan kasvijalostuksen mukaan kasveihin ei kuitenkaan voi lisätä uusia ominaisuuksia, mutta pelkästään lisätä hyviä geenejä. Kaali on yksi kiinnostavimmista kasveista mitä kasvien jalostamiseen tulee, sillä tätä nykyä kaalilajeja on hyvin paljon erilaisia, mutta ne ovat kaikki lähtöisin yhdestä kaalilajikkeesta. Uskomatonta, mutta totta!

Kaalin kantamuoto on Brassica Oleracea ja tässä kasvissa on monia ominaisuuksia, joita lisäämällä on luotu erilaisia kaaleja. Esimerkiksi vaikuttamalla Brassica Oleracean varteen saatiin aikaan kyssäkaali, hankasilmuja jalostamalla ruusukaali ja kukkia lisäämällä syntyi kukkakaali. Parsakaaliin on otettu mukaan erityisesti varsi ja kukat. Alla oleva kuva havainnollistaa tarkemmin kaalin jalostuksen.

kaalit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>