Lääketiede on valjastanut biotekniikan jo vuosikymmeniä sitten käyttöönsä taistelussa syöpää vastaan. Vielä ei ole löydetty syöpää ehkäiseviä keinoja tai täysin vedenpitävää ratkaisua syöpään, mutta biotekniikan ansiosta olemme yhä lähempänä ratkaisua ja nykyaikaisilla tekniikoilla syöpä voidaan havaita jo alkuvaiheessa. Nyt Turun yliopisto on kehittänyt uuden verinäytetutkimuksen, joka parantaa munasarjasyövän toteamista. Menetelmä osaa erotella hyvänlaatuisten ja pahanlaatuisten kudosten merkkiaineet toisistaan.

 

Turussa lupaavia tuloksia eturauhassyövän hoidossa

Turussa on kehitetty munasarjasyövän kasvainmerkkiainediagnostiikkaan uusi menetelmä. Sen avulla voidaan parantaa munasarjasyövän havaitsemista, sillä menetelmä erottaa hyvän- ja pahanlaatuisten kudosten tuottaman merkkiaineen toisistaan. Menetelmä mahdollistaa myös hoitotulosten seurantaa ja sillä pystytään myös ennakoimaan taudin uusimista. Tutkimuksessa käytettiin Turun Yliopiston biotekniikan laitoksen teknologiaosaamista ja Turun yliopistollisen keskussairaalan Naistenklinikalla kerättyjä endometrioosi- ja munasarjasyöpäpotilaiden verinäytteitä. Testi on kehitetty Turun yliopiston biotekniikan ja patologian yksiköiden, Tyksin Naistenklinikan ja Amsterdamin Vrije Universiteitin tutkijoiden yhteistyönä.

Aiemmin kesällä Turun yliopiston tutkimusryhmä löysi täsmäyhdisteen, joka saattaa parantaa muiden hoitojen kanssa eturauhassyövän hoitoa. Eturauhassyöpä on miehillä yleisin ja yhä yleistyvämpi syöpätyyppi kaikista syövistä. Eturauhassyöpä muuttuu tappavaksi vasta levitessään ja muodostaessaan etäpesäkkeitä potilaan luihin ja muihin elintärkeisiin kudoksiin. Turun yliopiston biologian laitoksen tutkimusryhmä löysi hiirikokeiden avulla yhdisteen, joka voi estää syövän leviämistä ja etäpesäkkeiden muodostumista paitsi eturauhasta ympäröiviin imusolmukkeisiin, vaan myös kauemmas keuhkoihin asti. Tutkimusryhmä löysi lupaavia tuloksia myös kananmunissa viljellyissä yhdisteissä. Yhdisteen tarkoituksena on estää aggressiivisen syövän leviämistä. Syöpäsolut voivat jossain vaiheessa muuttua vastustuskykyisiksi homonihoidoille, jonka jälkeen syöpäsoluista tulee erittäin vaarallisia. Jos täsmähoito pystytään yhdistämään hormonihoitoon, eturauhassyövän hoitotulokset voivat olla tulevaisuudessa parempia.

Kyseessä kuitenkin on vasta prototyyppi ja sitä voidaan hyödyntää ehkä myös lääkekehityksessä, mikäli jokin lääkefirma kiinnostuu Turun yliopiston löydöksestä. Molekyyliä pitää kuitenkin hioa vielä livää, jotta se saataisiin suun kautta nautittavaaksi, mutta yhdisteellä voisi olla merkitystä potilaiden hoidossa.

 

EU:lta miljoona euroa syöpätutkimuksiin

Turun yliopisto on yksi Suomen uraauurtavimmista yliopistoistaa syöpätutkimuksen saralla. Viime vuonna yliopisto sai EU:lta rahaa miljoona euroa munasarjasyövän eri muotojen tutkimukseen. Munasarjasyöpään sairastuu noin 450 potilasta vuosittain Suomessa. Munasarjasyöpää on tutkittu Turussa vuodesta 2009 lähtien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>