penisiliini

Tänään kerromme penisiliinistä, joka on lähestulkoon kaikille jollain tavalla tuttu lääke.

Penisiliini tuotettiin myös bioteknologian avulla ja se mullisti koko lääkekehityksen kasvun ja kehityksen.

Penisiliini löydettiin ja kehitettiin jo 1920-luvulla, Penisiliinin takana on Englantilainen mies nimeltä Alexander Fleming, joka keksi myös lysotsyymin vuonna 1921.

Syy innostukseen kehittää jokin haavoja tehokkaasti hoitava aine, juontui Flemingin armeija ajasta ja siitä kuinka hän näki Ranskassa Boulognessa ollessaan, kuinka haavojen huono hoito johti monien haavoittuneiden sotilaiden kuolemaan.

Sodan aikana Fleming ei kuitenkaan vielä keksinyt penisiliiniä, vaan kuten monet muutkin suuret keksinnöt se löytyi sattumalta.

Penisiliini jalostettiin lääkkeeksi, kun huomattiin että sitä pystyi kasvattamaan mikrobien avulla ja se auttoi useisiin erilaisiin tulehdustiloihin.

Tarkemmin sanottuna penisiliinin taustalla on eräs homesienen muoto, joka oikein kasvatettuna tuottaa ainesosia jotka tappavat bakteereita.

Penisiliini mullistikin lääketiedettä ja se on keksimisensä jälkeen pelastanut lukemattomia ihmishenkiä, joita ennen penisiliinin keksimistä ei olisi voitu millään pelastaa.

Edelleen penisiliini on hyvä valinta joihinkin bakteeritulehduksiin, mutta valitettavasti liian moni bakteereista on kehittynyt sille vastuskykyiseksi sen liiallisen käytön takia.

Osasyy penisiliinin käytön vähentymiseen on myös lääkeyhtiöiden innokkuus markkinoida ja lobata muita uudempia tuotteitaan.

Tuotekehittely ja kilpailu on lääketeollisuudessa kovaa ja se mistä rahaa saadaan lypesettyä eniten, on aina ensimmäinen vaihtoehto.

Penisiliini on kuitenkin edelleen ensisijainen lääke kun hoidetaan streptokokki- tai pneumokokki infektioita.

Useat tahot ovat myös sitä mieltä, että penisiliini tulisikin olla ensisijainen vaihtoehto useissa bakteerituledusten hoidoissa, mutta valitettavasti lääketehtaiden markkinointikoneisto saa lääkäreiden mielet muuttumaan asian suhteen.

Vaarana onkin että tämä hyvä ja tehokas lääke jääkin hyvin pian historian kirjoihin ja unohdetaan sinne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>