Olemme käsitelleet sivustollamme koirien jalostusta, mutta viemme tämän pidemmälle miettimällä myös ihmislajin jalostamista. Biotekniikan hyväksi käyttö muun muassa ruokateollisuudessa, kasvien jalostamisessa sekä muussakin teollisuudessa on jo muuttanut elämäämme. Esimerkiksi ruoka on osa päivittäistä arkeamme ja niin on usein perheenlisäys. Onko biotekniikan seuraava kohde siis esimerkiksi perhesuunnittelussa?

Huhujen mukaan Yhdysvalloissa joissakin klinikoilla voi jo valita, haluaako henkilö lapsestaan tytön vai pojan. Erilaisten raskauden aikaisten tutkimuksien, kuten esimerkiksi rakenneultran avulla voi nähdä, onko lapsella esimerkiksi jokin kehityshäiriö, kuten downin syndroomi tai jokin muu vamma. Entä jos tämä vietäisiin vielä pidemmälle ja äiti saisi valita, haluaako lapsestaan vielä terveemmän tai esimerkiksi älykkäämmän tai kauniimman? Mutta miten tämä voisi olla mahdollista?

CRISPR-teknologia voisi mahdollistaa myös ihmislajin jalostamisen samalla tavalla kuin esimerkiksi kasvien ja eläimienkin jalostamisen. Tämän avulla voitaisiin muun muassa poistaa joitakin perinnöllisiä tauteja geeneistä, kuten esimerkiksi verenvuototauti, joka johtuu geenivirheestä. Näin ollen tällä tekniikalla sukusolua voitaisiin muokata jo ennen hedelmöitystä ja mikä parasta, korjattu geeni periytyisi myös seuraavalle sukupolvelle. Ihan kaikki ei kuitenkaan onnistu, sillä ihmisen ominaisuudet, kuten kauneus tai älykkyys on monen eri geenien summa. Ihmisen perimästä tiedetään jo hyvin paljon geenitutkimuksen avulla, mutta siitä, miten koko geenijoukko toimii, on vielä varsin vähän tietoa.

CRISPR, joka tulee englannin kielen sanoista Clustered Regularly interspaced Short Palindrominc Repeats, on eräänlainen bakteerin työkalu, jolla se suojautuu viruksilta. Tässä systeemissä on kaksi erilaista osaa, joista toinen tunnistaa DNA:n osan ja toinen voi leikata sen poikki. Näin ollen tätä bakteerin ominaisuutta voi käyttää hyväksi myös perimän editoinnissa. Esimerkiksi sairauksien, kuten syövän hoidossa voidaan käyttää tätä ominaisuutta hyväksi siten, että immunijärjestelmän soluihin tehdään muutos, joka saa hyökkäämään syöpäsoluja vastaan agressiivisemmin. Toinen keino voisi olla myös se, että ominaisuus muokkaisi uudelleen syöpäsolut. Tätä mahtavaa ominaisuutta voitaisiin käyttää myös hyvin yleisien sairauksien hoidossa, johon ei ole keksitty vielä parantavaa lääkitystä, kuten HIV ja herpes.

Toistaiseksi tätä tekniikkaa tullaan varmasti näkemään lähinnä terveydenhoidon puolella ja sekin tulee olemaan vielä pitkään vain joidenkin etuoikeutettujen ihmisten kohdalla. Toivotaan, että tämä tekniikka ylestyisi ja näin ollen ihmislajia rasittavia perinnöllisiä sekä vakavia sairauksia saataisiin sitä kautta hoidettua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>