Biotekniikka on tekniikkaa, joka sallii esimerkiksi tautigeenien tunnistamisen entistä peremmin ja näin ollen myös tautiriskin ennustamisen. Tämä hyödyttää suuresti sekä lääketiedettä että hoidon tehostamista entisestään. Vain yhden mikropiirin kokoisella DNA-sirulla, pystytään nykyään tukimaan tuhansien geenien mutaatioita tai jopa tunnistaa yhdellä tutkimuksella solussa toimivat geenit. DNA-sirut ovat mullistaneet geenien tutkimisen, sillä tuolla pienellä DNA-sirulla jopa tuhannet geenit on pakattuna siististi pieneen ja kompaktiin pakettiin. Itse tutkijan ei toki tarvitse näitä lukuisia geenejä käydä läpi, vaan lukijalaite käy geenit yksitellen läpi ja tulostaa lopuksi geenipoikkeamat paperille.

Tämä uskomaton kehittyminen geeniteknologian alalla on myös mahdollistanut sen, että on saatu selville todella yllättäviäkin asioita geeneistä. On esimerkiksi todettu että hiivoilla, hiirillä ja ihmisillä geenit muistattavat hämmästyttävän paljon toisiaan. Tämä onkin tuonut esille havainnon, että elämä kaikissa muodoissaan toistaa samoja teemoja ja käyttää samoja geenejä. Kiistelty evoluutio onkin todettu olevan lähinnä geenien evoluutioita. Nykyisin geenien parissa toimivien geenitutkijoiden haaveena, onkin saada selvyys ja teoria elämän synnystä ja tulevasta kehityksestä. Tutkijoita kiinnostaa myös entistä enemmän, mitä geenejä tulisi niin kutsutusti paketoida, jotta pystyttäisiin luomaan keinotekoista elämää? Tämä on kuitenkin myös tutkimusaluetta, jossa liikutaan kyseenalaisella polulla. Onko oikein että ihminen aloittaa keinotekoisen elämän luomisen ja puuttuu näin entsitä vahvemmin luonnon omaan miljardien vuosien saatossa rakentuneeseen järjestelmään? Bioteknikoiden tavoitteena on kuitenkin vain saada asioista tieteellistä näyttöä ja tutkimustuloksia tulevaisuutta ajatellen. Tuskinpa kukaan bioteknikoista haluaa olla Mr Evil, joka luo jotain karmaisevaa ja samalla hykertelee käsiinsä.

Dolly-lampaan kloonaamisesta alkoi uusi aikakausi, kun vain utaresolun tumalla saatiin kloonattua oikea ja elävä lammsa. Esimerkiksi yhdysvalloissa kloonaminen on riskosailla kielletty ja siitä saatavat rangaistukset ovat murhan rangaistuksiin verrattavia. Tuskin kuitenkaan kloonaaminen olisi niin suuri rikos, kuin ihmiselämän vieminen. Toki ihmisen kloonaamiseenkin liittyy riskejä, sillä se kasvattaa todella paljon epämuodostumien todennäköisyyttä ja nousee selkeästi luonnon omaa järjestystä vastaan.

Suurin uhka jonka biotekniikka voi kuitenkin aiheuttaa, on biologiset aseet. Biologiset aseet kieltävä sopimus on olemassa ja suurin osa maailman maista on allekirjoittanut sen, tosiasia on kuitenkin että bioaseita kehitellään jatkuvasti salaisissa laboratorioissa ympäri maailman ja tulevaisuuden sodankäynnin uskotaankin olevan pääosin niille perustuvaa. Nee jos mitkä ovat aseista vaarallisimpia, koska ensin täytyy tehdä ja kehitellä bioase ja sen jälkeen kehittää suojautumismenetelmä. Ilman olemassaolevaa bioasetta, ei voi myöskään kehittää siihen sopivaa suojautumismenetelmää. Tässä kauhuskenaariossa siis, jonkun valtion alkaessa käyttää näitä, menisi tovi ennenkuin muut maat saisivat kehiteltyä siihen toimivan suojautumismenetelmän. Tähän on kuitenkin erittäin vaikeaa minkään instanssin puuttua, koska bioaseiden kehittelyä ei virallisesti tapahdu tai se on tiettyjen salaisten organisaatioiden ja päättäjien suojeluksessa.

Meille tavallisille pulliaisille ei taida jäädä muuta vaihtoehtoa, kuin toivoa parasta ja olla stressaamatta turhista!

bioase2

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>