Kaikenlaista jätettä pyritään käyttämään uudelleen ja usein nimenomaan biotekniikan avulla ja äskettäin ilmestyi artikkeli, joka kertoi Suomessa alkavasta hankkeesta, jonka avulla tekstiilijätettä pyritään käyttämään uudestaan. Mukana ovat Aalto -yliopisto sekä Teknologian Tutkimuskeskus VTT ja tavoitteena on ottaa hyöty irti tästä arvokkaasta resurssista uusiokäytön avulla.

Projektin aikana vanhat tekstiilit esikäsitellään ja kuidut pilkotaan. Uutta materiaalia saadaan aikaan samalla tavalla kuin selluloosakuitua valmistetaan. Mukana on myös paljon ihmisiä muotoilualalta, sillä tarkoituksena on valmistaa tuotteita jotka kiinnostavat myös kuluttajiakin. Osuvasti hankkeen nimi on Trash-2-Cash ja projekti kestää yhteensä kolme vuotta. Tämän kaltaisia projekteja on pyritty aloittamaan aikaisemminkin, mutta prosessien korkea hinta on ollut esteenä useimmiten. Tällä kertaa jopa EU on ollut mukana rahoittamassa tärkeää hanketta, sillä jos lopputulokset ovat onnistuneita, on tässä erittäin hyvä keino kierrättää vanhoja tekstiilejä. Heikkolaatuinenkin tekstiilijäte voidaan näin käyttää hyödyksi ja toivottavasti saadaan aikaan myös positiivisia vaikutuksia tavaroiden liikatuotantoon.

Tähän mennessä monella paikkakunnalla Suomessa käyttökelvottomat tekstiilit on voitu laittaa sekajätteisiin tai viedä kaatopaikalle tai jätekeskukseen. Vuonna 2015 lähtien kuitenkin vanhojen vaatteiden ja tekstiilien kierrättämistä on ryhdytty kannattamaan toden teolla, ja jos vaatteella tai muulla kangastuotteella ei ole mitään tulevaisuutta käyttötavarana, voi sen viedä jätekeskukseen, jossa tekstiilit poltetaan. Kaatopaikalla vanhoja tekstiilejä ei tulisi enää viedä. Kierrätysjärjestelmää halutaan kuitenkin ymmärrettävästi kehittää, sillä jo pelkästään Suomessa syntyy vuosittain tekstiilijätettä jopa 50 000 tonnia. Jos edes pieni osakin tästä voidaan käyttää uudelleen, kiittää ympäristö varmasti.

Moni vaateliike on myös lähtenyt innokkaana mukaan kierrättämään. Esimerkiksi vuosikausia Suomessakin toiminut Kappahl kehoittaa asiakkaitaan tuomaan vanhoja tekstiileitä keräykseen ja vastalahjaksi asiakkaat saavat etuseteleitä seuraaviin vaateostoksiinsa. Yleisimmin kaupat ottavat vastaan vaatteita, kodintekstiilejä, asusteita ja kenkiä.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>